1. Problemes a solucionar.
Una de les problemàtiques més greus detectades a les platges de Sitges des de fa temps ve donada per la regressió de la línia de costa. Aquesta regressió, que cada cop és més acusada a les platges del municipi però també en tot el litoral català, es veu agreujada pel canvi climàtic. Un problema especialment acusat en determinades platges del nucli urbà, on els últims anys ha disminuït considerablement la superfície de sorra.
Com a conseqüència d’aquesta regressió, s’ha observat que la ocupació establerta en el Pla de distribució d’usos i serveis de temporada de les platges 2017-2021, en alguns casos, no s’adapta a la realitat física de les platges ja que la instal·lació de determinats serveis es veu cada vegada més condicionada a la presència de sorra suficient segons el que es desprèn de les autoritzacions atorgades per l’òrgan competent.
En aquest sentit, convé indicar que el recent informe del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (Informe 1/2021, Un litoral al límit), alerta que la costa catalana es troba en una situació límit i destaca la fragilitat dels seus hàbitats i dels serveis ecosistèmics. A més, aquest treball també assenyala que la regeneració de sorra amb mitjans mecànics és insostenible a llarg termini i té uns costos econòmics i ambientals elevats i creixents.
També hi ha un interès en incrementar la qualitat dels serveis que s’ofereixen als usuaris de les platges tenint en compte les possibilitats turístiques del municipi. Per tant, es vol plantejar una renovació de les instal·lacions que millori la imatge de les platges.
A la vista de la problemàtica que s’ha exposat, existeixen noves necessitats que recomanen revisar i actualitzar el pla d’usos de temporada de les platges per al proper quinqueni.
2. Necessitat i oportunitat.
L’article 115 de la Llei 22/1998, de 26 de juliol, de Costes, modificada per la Llei 2/2013, de 29 de maig, de protecció i ús sostenible del litoral, estableix que els Ajuntaments tenen competències per a l’explotació, directa o indirecta previstes en la legislació de Règim Local, dels usos de temporada que s’autoritzin en l’àmbit de les seves platges.
Així mateix, l’article 20 de la Llei 8/2020, d’ordenació i gestió del litoral, estableix que correspon als Ajuntaments, d’acord amb els plans d’ús del litoral i de les platges, l’explotació dels serveis de temporada de les platges, per gestió directa o indirecta.
Les platges i el Passeig Marítim de Sitges són un dels reclams turístics més importants del municipi. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sitges vetlla per disposar d’un instrument de planificació per als pròxims 5 anys que permeti l’ordenació i regulació dels usos que s’hi desenvolupen, determinant la seva naturalesa, tipologia i distribució d’una forma sostenible i de qualitat.
Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Sitges es planteja la necessitat de proposar un nou model amb la reordenació dels serveis de temporada a les platges que redueixi les ocupacions dels últims anys i s’adapti a la realitat física de les platges amb criteris de sostenibilitat i qualitat, buscant un equilibri entre els usos i l’explotació de serveis a les platges i els valors naturals d’aquests espais.
3. Objectius de la norma.
Els Plans de distribució d’usos i serveis de temporada a les platges tenen, com a finalitats principals, l’ús racional de les platges, la conservació i el manteniment dels recursos naturals, la utilització per part de la ciutadania i el foment d’un turisme de qualitat.
Més concretament, el Pla de distribució d’usos i serveis de temporada de les platges de Sitges és l’instrument que té per objecte ordenar les ocupacions dels serveis de temporada i les activitats que es planifiquin situades en el domini públic marítimo-terrestre i en els terrenys de titularitat pública que inclogui situats a la seva zona de servitud de protecció, atenent a la classificació de les platges del municipi.
4. Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
Atès la titularitat de l’espai i el seu règim jurídic no és factible la no regulació per part de l’Ajuntament en aquesta matèria, ja que es considera imprescindible dotar les platges d’uns serveis i instal·lacions que garanteixin l’accés, el gaudi i la seguretat dels usuaris. En aquest sentit, es fa necessària l’aprovació del Pla de distribució d’usos i serveis de temporada de les platges de Sitges per als propers cinc anys, en els termes que es proposen en la mesura que s’adapten a les prescripcions de la normativa sectorial aplicable.
Compartir