Informació sobre les galetes que es fan servir a aquesta pàgina web
Utilitzem galetes en el nostre lloc web per a millorar el rendiment i el contingut d'aquest. Les galetes ens permeten oferir una experiència d'usuari i uns continguts més personalitzats des dels nostres canals de xarxes socials.
Configuració de les galetes
Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.
Essencials
Aquestes galetes permeten la funcionalitat clau del lloc web i ajuden a mantenir a les seves usuàries segures. Es guarden automàticament al navegador i no es poden desactivar.
Tipus
Nom
Servei
Descripció
Galeta
_session_id
Aquesta pàgina web
Permet als llocs web recordar a la usuària dins d'un lloc web quan es mou entre pàgines web.
Galeta
decidim-consent
Aquesta pàgina web
Emmagatzema informació sobre les galetes permeses per la usuària en aquesta pàgina web.
Emmagatzematge local
pwaInstallPromptSeen
Aquesta pàgina web
Guarda l'estat si la notificació d'instal·lació de l'aplicació web progressiva (PWA) ja ha estat vista per la usuària.
Preferències
Aquestes galetes permeten que el lloc web recordi les opcions que s'han triat en el passat a aquest lloc web per tal de proporcionar una experiència més personalitzada a les usuàries.
Analítiques i estadístiques
Aquestes galetes s'utilitzen per a mesurar i analitzar l'audiència del lloc web per a ajudar a millorar-lo.
Màrqueting
Aquestes galetes recullen informació sobre com fas servir el lloc web i es poden fer servir per a proporcionar-te un servei més personalitzat en els diferents espais en què participes.
Ostres! La teva xarxa està desconnectada. El que estàs veient és una versió prèvia de la pàgina desada a la memòria cau i podria ser que el contingut no estigui actualitzat.
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
En la fase informativa, l'Ajuntament posa a disposició de la ciutadania, organitzacions i associacions la informació rellevant de la nova regulació.
En la fase de presentació de propostes la ciutadania, organitzacions i associacions que així ho considerin, poden fer arribar les seves opinions respecte de la nova regulació a l’Ajuntament de Sitges mitjançant la formulació de propostes a través d’aquest portal web.
El Ple de la Corporació, en sessió ordinària celebrada el dia 15 de gener de 2020, va aprovar inicialment el Reglament regulador de l´ús de les instal·lacions esportives municipals.
També se sotmet a informació publica pel termini de trenta dies hàbils, a fi que s'hi puguin presentar al·legacions i reclamacions mitjançant la inserció dels anuncis corresponents al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, a un dels mitjans de comunicació escrita diària i a l’etauler d’anuncis de la Corporació.
El termini d’informació publica començarà a comptar des del dia de la darrera publicació de l'anunci al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, al DOGC o a un dels mitjans de comunicació escrita diària.
En l'Edicte publicat al BOPB en data 10/07/2020 es fa pública l'aprovació definitiva del Reglament.
Reglament d'ús de les instal·lacions esportives municipals de Sitges
#reglamentesportiu
Consulta Pública prèvia sobre el projecte d'aprovació del reglament d'ús de les instal·lacions esportives municipals de Sitges.
Quant a aquest procés
L'Ajuntament de Sitges posa en marxa la consulta pública prèvia a l'elaboració de l'avantprojecte del reglament d'ús de les instal·lacions esportives municipals.
a) Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa
El principal problema que es pretén solucionar amb la iniciativa plantejada és l’adequació i regulació de la utilització de les instal·lacions esportives municipals, mitjançant la redacció d’un Reglament regulador de l’ús de les instal·lacions esportives municipals, atès que l’Ajuntament de Sitges no disposa a data d’avui d’un instrument normatiu que reguli aquesta matèria.
L’organització ciutadana en un règim democràtic ve determinada per la voluntat dels veïns expressada a les urnes. Per això, l’Ajuntament de Sitges, conscient de la necessitat i la importància de la participació constant dels veïns en la gestió municipal i sense detriment de la legitima autoritat i representativitat per ells conferida, pretén, mitjançant la consulta pública prèvia sobre l’esmentat projecte, facilitar i dinamitzar totes aquelles accions ciutadanes tendents a assolir un desenvolupament social més participatiu.
b) Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
La necessitat i oportunitat de la seva aprovació ve donada pel que disposa el Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, pel qual s’aprova el Text únic de la Llei de l’esport.
La Constitució Espanyola, en el seu article 43.3., obliga als poders públics a fomentar l’educació física i l’esport, així com la utilització adequada del lleure.
Així mateix l’article 134 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en el camp dels esports i de l’oci. En ús d’aquesta competència i mitjançant Decret Legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, la Generalitat va aprovar el Text Refós de la Llei de l’Esport.
A l’àmbit municipal, amb caràcter general, els articles 25.2.m) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 66.3.n) del Decret Legislatiu 2/2003, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, reconeixen als municipis competències pròpies en matèria d’activitats i instal·lacions culturals i esportives, ocupació del lleure i turisme, imposant l’article 26.1.c) de la primera d’aquestes normes als municipis amb població superior a 20.000 habitants, l’obligació de prestar el servei mínim d’instal·lacions esportives d’ús públic.
Aquestes competències s’han d’exercitar en el marc del Text Refós de la Llei de l’Esport de Catalunya que, en el seu article 39, enumera i concreta les competències municipals en aquesta matèria i, en particular, l’obligació de promoure de forma general l’activitat física i l’esport en el seu àmbit territorial i de construir, ampliar i millorar les instal·lacions esportives en el seu territori, vetllant per la seva plena utilització.
c) Objectius de la norma
Millorar els tràmits administratius i reduir les càrregues administratives amb les mateixes garanties jurídiques, a fi a una administració pública més eficaç i eficient.
Establir amb caràcter general els criteris per autoritzar els usos a les instal·lacions esportives municipals.
d) Possibles solucions alternatives regulatòries o no regulatòries
S’ha de partir de la premissa que l’aprovació d’aquest Reglament regulador de l’ús de les instal·lacions esportives municipals és indefugible i absolutament imprescindible, a la llum de la manca de normativa existent que s’adeqüi a la normativa europea, estatal i autonòmica vigent en aquesta matèria, que únicament pot esmenar-se a través de la corresponent aprovació d’un instrument amb naturalesa normativa. La ciutadania i les organitzacions que ho considerin adient, poden remetre les seves opinions sobre els aspectes plantejats, durant 30 dies naturals des de l’endemà de l’aprovació del present Decret, a través dels mitjans indicats.
Compartir