2. Problemes a solucionar.
El present reglament dóna resposta als articles 199 i 209 del Reglament Orgànic Municipal de Sitges, que estableix l'existència d'un Consell Municipal de Mitjans de Comunicació per fer el seguiment del dret de participació i accés dels regidors i dels grups municipals en els mitjans de comunicació de l'Ajuntament de Sitges.
Més enllà d'aquesta funció específica, a través del mateix s'estableix l'òrgan que enllaça la gestió directa i quotidiana dels mitjans de comunicació públics amb el Ple municipal, per complir els preceptes de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de Comunicació Audiovisual de Catalunya. Aquest reglament es complementa amb el reglament específic de funcionament i organització dels mitjans municipals de l'Ajuntament de Sitges.
3. Necessitat i oportunitat.
El Consell Municipal de Mitjans de Comunicació de Sitges és un òrgan de participació sectorial de l’Ajuntament de Sitges que, a partir dels preceptes del Reglament Orgànic Municipal de Sitges i de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya, es constitueix per promoure el seguiment i control dels mitjans públics municipals de comunicació i d’informació, amb funcions consultives i d’assessorament a l’administració municipal i com a via de participació ciutadana en aquesta matèria, d’acord amb allò que disposen l’article 61 i següents del Decret 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprovà el Text Refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
4. Objectius de la norma.
El Reglament té l’objectiu de regular el funcionament del Consell Municipal de Mitjans de Comunicació a partir dels següents objectius:
a) Assegurar l’observació dels principis de pluralisme polític, social, religiós, cultural i de pensament de qualsevol dels mitjans de comunicació i d’informació municipals.
b) Formular recomanacions i suggeriments pel que fa al funcionament i als continguts dels mitjans municipals de comunicació
c) Encarregar i elaborar informes sobre els mitjans municipals de comunicació i municipals a iniciativa pròpia o per consulta de l’Ajuntament de Sitges: desenvolupament d'un llibre d’estil, d'un codi deontològic o d'estudis d’audiència, entre altres.
d) Proposar al Ple la direcció dels mitjans de comunicació municipals, d'acord amb el que marca l'article 33.2 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya.
e) Donar compte de la programació dels mitjans de comunicació municipals.
f) Estudiar els possibles canvis de tarifes publicitàries dels mitjans de comunicació, per fer la corresponent proposta de modificació de les Ordenances Fiscals municipals.
g) Estudiar la dotació de nous productes i serveis i/o instal·lacions als mitjans de comunicació municipals, l'ampliació dels existents, i les propostes d'organització i millora.
h) Fer seguiment dels continguts dels mitjans municipals de comunicació, així com proposar solucions en aquells conflictes amb tercers, no resolts, que puguin sorgir de l’activitat periodística.
i) Assegurar el respecte als drets de la llibertat d'informació, creació i expressió, la clàusula de consciència; el secret professional; el dret de rectificació i les normatives pel desenvolupament de l'activitat professional dels periodistes, amb especial atenció a les recomanacions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i als criteris del Codi Deontològic o Declaració de Principis de la professió periodística a Catalunya, del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
j) Vetllar per l’ús correcte de la llengua catalana en els mitjans municipals de comunicació.
k) Obtenir dels responsables dels mitjans municipals de comunicació tota la informació que els sigui requerida per a l’exercici de les funcions del Consell.
l) Cooperar amb les institucions que es consideri oportunes en l’exercici de les funcions que aquesta entitat té assignades.
5. Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
No existeix alternativa. S’ha de partir de la premissa que l’aprovació del reglament és indefugible i imprescindible per adequar-se a la normativa vigent en aquesta matèria, que únicament pot subsanar-se a través de la corresponent aprovació d’un instrument amb naturalesa normativa. La ciutadania i les organitzacions que ho considerin adient, poden remetre les seves opinions i aportacions sobre els aspectes plantejats.
Teilen