1. Problemes a solucionar.
El projecte té l’objectiu d’establir un reglament per regular el funcionament i la gestió del servei públic de radiodifusió de l'Ajuntament de Sitges, i per analogia de qualsevol altre mitjà de comunicació de la corporació, amb continguts com la informació general, política, social, cultural o esportiva, prioritzant sempre la informació local, sense finalitat lucrativa, amb subjecció al principi d’autonomia local. La finalitat és adaptar-se a les disposicions de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de Comunicació Audiovisual de Catalunya (LCAC). En particular, es defineixen les missions de servei públic dirigides a la satisfacció de les necessitats de la comunitat local i es regulen els aspectes organitzatius d’aquest servei públic.
2. Necessitat i oportunitat.
La Constitució Espanyola reconeix, en el seu article 20, la llibertat d'informació, com a dret fonamental imprescindible per la consolidació de la democràcia i que, en el cas dels mitjans públics, requereix l'autonomia organitzativa, per garantir que la tasca dels professionals resti independent respecte el poder, i que els mateixos respectin el pluralisme polític de la societat, conforme s'estableix a l'article 20.3. En aquest sentit, l'article 33.1 de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya estableix que el Ple aprovarà el reglament d'organització i funcionament del servei públic audiovisual local. La citada llei apunta a que "en el marc de les previsions de l'article 33.3 de la Llei de Comunicació Audiovisual, el titular del servei públic de comunicació audiovisual ha de garantir l'autonomia de la gestió directa i quotidiana de les emissions del servei públic, respecte dels òrgans de govern corresponents mitjançant la creació d'un òrgan, de naturalesa col·legiada o unipersonal, dotat d'autonomia local". És per això que els acords 94/2011 i 160/2013 apunten les fórmules que han d'establir-se per a la gestió d'aquests mitjans de comunicació, especialment dirigides a "preservar la garantia de desgovernamentalització del servei públic".
Igualment aquest Reglament té per objecte vetllar per la pluralitat, el rigor i la transparència en el tractament informatiu dels mitjans de comunicació de titularitat pública municipal de Sitges i dels espais finançats per fons municipals, així com el reconeixement i la regulació del dret d’accés i d’ús per part dels regidors i regidores i dels grups polítics municipals, per garantir la presència de les diferents opcions polítiques representades al consistori, a partir del que indica l’article 170.2 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, d’acord amb la Llei 21/2002, de 5 de juliol, de setena modificació de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya, en relació a la participació dels regidors i grups municipals als òrgans d’informació i difusió municipal, a fi de garantir el dret d’accés i la llibertat d’expressió.
El Reglament Orgànic Municipal de Sitges estableix, en els seus articles 199 i 209, l'existència d'un Consell Municipal dels Mitjans de Comunicació, que és la figura que la LCAC marca com a òrgan per encarregat dels informes de naturalesa consultiva i assessora sobre el nomenament de la direcció del mitjà de comunicació, i per garantir la representació, participació i accés dels regidors i grups municipals, a més d'avaluar periòdicament el funcionament d'aquests mitjans.
3. Objectius de la norma.
El Reglament té l’objectiu de regular el funcionament de l’emissora municipal així com dels mitjans de comunicació públics.
4. Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
No existeix alternativa. S’ha de partir de la premissa que l’aprovació del reglament és indefugible i imprescindible per adequar-se a la normativa vigent en aquesta matèria, que únicament pot subsanar-se a través de la corresponent aprovació d’un instrument amb naturalesa normativa. La ciutadania i les organitzacions que ho considerin adient, poden remetre les seves opinions i aportacions sobre els aspectes plantejats.
Compartir