La participació de totes les entitats ciutadanes que treballen per a la cooperació, la solidaritat i la cultura de la pau han de possibilitar que les dinàmiques en relació a aquests tres eixos s’estenguin a tota la ciutadania.
Així, doncs, creiem que ha arribat el moment que l’Ajuntament es doti d’un òrgan consultiu on es puguin expressar les diverses opinions que envolten el món de la cooperació, la solidaritat i la cultura de la pau. Un òrgan on es puguin escoltar les veus implicades, amb l’objectiu d’estudiar, avaluar i proposar les actuacions pertinents per tal que aquests recursos vagin on més es necessiten, i també decidir accions per sensibilitzar la ciutadania i dinamitzar i coordinar les activitats al municipi.
Són funcions del Consell de Cooperació, Pau i Solidaritat:
a) Actuar com a òrgan consultiu i assessor de l’Ajuntament de Sitges en matèria de Cooperació, Pau i Solidaritat.
b) Elevar als òrgans competents de l’Ajuntament els acords, informes, propostes i estudis que elabori en aquesta matèria.
c) Participar en el seguiment, control, supervisió i avaluació de l’eficàcia amb què han estat utilitzats els recursos assignats a cada finalitat.
d) Promoure la participació de les entitats ciutadanes tant a les campanyes i accions de solidaritat i cultura de la pau, com per a l’aportació de fons econòmics i altres recursos destinats a projectes de cooperació al desenvolupament.
e) Elaborar una memòria anual de totes les accions i projectes desenvolupats dins l’àmbit local en relació amb la cooperació, la pau i la solidaritat.
f) Dinamitzar i coordinar les activitats al poble i fomentar canals de col·laboració entre les mateixes entitats i/o associacions de la vila, així com amb l'administració municipal.
g) Sensibilitzar la població de la importància de la participació en activitats per a la cooperació, la pau i la solidaritat.
El Consell Municipal de Cooperació, Pau i Solidaritat queda estructurat pels òrgans de govern següents: President, Vice-president i Plenari.
El President: L’Alcalde, mitjançant Decret, podrà nomenar o separar lliurament el regidor que haurà d’exercir la presidència.
Funcions del president:
a) Convocar, presidir, suspendre i aixecar les sessions, moderar els debats i dirimir els empats amb vot de qualitat.
b) Actuar com a portaveu del Consell de Cooperació, Pau i Solidaritat.
c) Fixar l’ordre del dia.
d) Vetllar per l’execució dels acords que s’hagin pres.
e) Autoritzar l’assistència al Plenari i a les comissions de treball de persones de reconeguda vàlua o coneixements específics, quan el tractament d’un tema concret ho faci aconsellable. Aquestes persones tindran veu però no vot.
f) Trametre els informes i les propostes del Consell a la resta dels òrgans municipals.
g) Decidir la creació, els objectius i les finalitats de les Comissions de treball d’acord amb el Plenari.
El Vice-president:
1. Serà nomenat per l’Alcalde.
2. Seran funcions del Vice-president substituir al President, amb tots els seus drets i deures.
El Secretari: Serà el Secretari de la Corporació municipal, el qual que podrà delegar en un funcionari de la Corporació. Les seves funcions són:
1. Assistir amb veu però sense vot.
2. Estendre les actes de les reunions custodiar la documentació del Consell.
3. Certificar acord amb el vist-i-plau del President.
4. Vetllar perquè les trameses de documentació arribin oportunament.
5. Convocar el Consell per ordre del President.
PLENARI
El Consell de Cooperació, Pau i Solidaritat tindrà com a únic òrgan decisori el Plenari del Consell.
Integraran el Plenari la totalitat dels seus membres, sota la presidència de l’Alcalde o regidor en qui delegui. El càrrec de membre del Consell no serà retribuït.
Són funcions del Plenari:
1. Ser consultat i debatre sobre l'actuació municipal en l'àrea de la política de solidaritat municipal.
2. Aprovar la memòria anual elaborada pel secretari.
3. Demanar informació i documentació sobre qualsevol matèria o intervenció que afecti el camp d'actuació el Consell.
4. Elevar informes i propostes a l'Ajuntament de la vila sobre qüestions relacionades amb les seves competències.
5. Elaborar totes les planificacions, actuacions i informes que siguin demanats per l'Ajuntament.
6. Donar compte de les incorporacions, amb veu i sense vot, de persones a títol individual i que hagin presentat la seva sol·licitud d’incorporació al Consell pel registre general de l’Ajuntament.
7. Donar compte de la incorporació amb veu i sense vot, dels representants d’aquelles entitats de la vila, les quals en els seus estatuts no tinguin com a objectius la solidaritat, la cooperació i la cultura de la pau i que hagin presentat la seva sol·licitud d’incorporació al Consell pel registre general de l’Ajuntament.
El Consell de Cooperació, Pau i Solidaritat estarà integrat pels següents membres:
1. L’Alcalde, que en serà el president.
2. El regidor de Cooperació, Pau i Solidaritat, en qui l’Alcalde podrà delegar la presidència.
3. El regidor de Polítiques d'Immigració
4. El regidor de Benestar Social i Sanitat, i Integració Europea
5. El regidor d'Educació.
6. El cap de l’Àrea de Serveis a les Persones.
7. Un representant dels Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
8. Un representant de cada entitat del municipi de Sitges que tingui entre els seus objectius estatutaris la cooperació, la cultura de la pau i la solidaritat, que serà nomenat per ells mateixos, i que podrà ser revocat si ho considera oportú. S’haurà de presentar el seu nomenament per escrit a la Regidoria relacionada amb els afers del Consell.
9. Un secretari
Compartir