Atès el principi de cohesió territorial i humana que és desitjable i es busca pel municipi de Sitges.
Atesa la considerable extensió del terme municipal de Sitges i el fet diferencial que el seu territori estigui habitat per un nucli de població separat territorialment com el poble de Garraf, ha comportat una actuació en el passat de desigualtat manifesta en els serveis públics, per la qual els habitants d’aquest grup de població més petit de Garraf sovint han hagut de patir com a comunitat uns servei de qualitat inferiors (o directament la falta d’aquests).
La situació de desigualtat és deu també a la demografia i a la diferent activitat econòmica.
Per tant, com en aquest temes entenem que s’han de tenir més en compte els plantejaments d’extensió territorial que les de caire demogràfic, i per tal de fer un seguiment més efectiu de les necessitats d’actuació que des de l’Administració Local o des d’altres àmbits per garantir l’existència de les infraestructures necessàries arreu del terme municipal de Sitges, l’Ajuntament pot establir per reglament la col·laboració amb els ciutadans, i a tal efecte: els Consells de Participació són una resposta de les demandes als poders públics per fomentar l’associacionisme i així generar normes de coneixement, cooperació i reflexió que ajudin a les línies dels programes municipals de treball.
Els objectius de qualsevol consell, i també d’aquest són:
a) La participació informativa.
b) La participació en l’estudi i debat de diverses problemàtiques del poble de Garraf.
c) La participació en la gestió i control municipal en el poble de Garraf.
El Consell Municipal d’Actuació Territorial tindrà com a actuacions principals i concretes, essent la relació enunciativa i no limitativa, entre d’altres, les següents:
- Fer propostes que facilitin el procés d’assoliment d’un model de convivència més just.
- Informar de l’estat de les diferents infrastructures (xarxa d’aigües, electricitat, telecomunicacions, etc.... totes elles que afectin a l’espai físic).
- Promoure l’empadronament en el municipi als habitants del poble de Garraf que no ho estiguin.
- Promoure el debat obert i rigorós, conduint a posicionaments consensuats.
- Presentar propostes o suggeriments a l’Ajuntament referents a temes de serveis ciutadans.
- Col·laborar i opinar en temes urbanístics que afectin el poble de Garraf.
- Fer funció quan calgui de comissió de seguiment de les actuacions municipals que es duguin a terme que afectin a la comunitat del Poble de Garraf.
- La vigilància dels béns públics, efectes al patrimoni municipal, inclòs el forestal i els espais d’especial protecció medi ambiental.
- L’Enllumenat públic i la neteja diària.
- La vigilància en l’execució d’obres i la possible ajuda en la prestació de serveis per part de la competència municipal d’interès per la comunitat del poble de Garraf.
- Col·laborar en l’ordenació de l’aparcament i el trànsit de vehicles en el seu àmbit.
- Ajudar a la conservació i el manteniment de places, carrers i jardins en el seu àmbit.
- Participar en la elaboració del pressupost de despeses municipals amb destí al poble de Garraf
- Aquelles que l’Ajuntament vulgui delegar i que en la seva funció permetin un exercici descentralitzat.
- Qualsevol altre atribució que en el seu moment s’acordi delegar per part de l’òrgan competent, prèvia aprovació del Ple de l’Ajuntament o de la Comissió de Govern.
3. Així mateix, La finalitat del Consell Municipal de Garraf és la de canalitzar la participació dels ciutadans en la gestió del lloc on viuen, vetllant per la qualitat de vida dels seus habitants dins del conjunt del municipi de Sitges, actuant com a canal per a la millor representativitat ciutadana.
El Consell Municipal de Garraf es mourà en l’àmbit de l’assessorament i la col·laboració amb la corporació municipal en totes les matèries que aquesta li consulti, mitjançant l’elaboració d’informes escrits que elevaran a l’equip de govern quan aquests acordin sol·licitar-ho, i qualsevol altre tipus d’aportació personal o col·lectiva que estigui a l’abast del Consell Municipal Territorial.
El Consell Municipal de Garraf depèn directament de l’Alcaldia, i l’Alcalde en serà el President. La Presidència es podrà delegar en un altre Regidor del Consistori.
Secretaria del consell
El Secretari del Consell serà el Secretari General de l’Ajuntament, Vice-secretari,o persona en qui delegui.
El Secretari aixecarà acta de cada sessió que se celebri.
Funcionament del Consell
1. La convocatòria de les sessions del consell es regirà pel següent:
a) El terminis es comptaran sempre en dies hàbils. A aquests efectes no seran hàbils els dies festius estatals, festius autonòmics, festius locals de Sitges, així com els dies festius locals de Garraf, cas d’haver-n’hi. Tampoc es consideraran hàbils els dissabtes.
b) Amb vint dies d’antelació, el President notificarà als membres del Consell la data de celebració de la reunió corresponent, amb la relació d’afers a tractar.
c) Els membres del Consell disposaran de deu dies hàbils per proposar i fer arribar a la Presidència altres afers que tractar, així com altres qüestions que estimin adients.
d) L’ordre del dia serà elaborat, lliurament, pel President, que efectuarà la convocatòria de la reunió amb cinc dies d’antelació.
2. El Consell estarà assessorat per un Comitè Assessor, format per un representant de tots i cada un dels partits polítics representats en el sí del Ple de l’Ajuntament.
Aquest Comitè informarà totes i cada una de les propostes que s’hagin d’elevar a l’aprovació del Consell.
3. Els vocals veïnals podran articular la seva tasca coordinats pel delegat o representant de l’alcalde al poble de Garraf.
A tal efecte, els vocals veïnals podran formar fins a cinc comissions sectorials, que, encapçalades per sengles Portaveus triats d’entre els membres de cada una d’elles, seran les següents:
a. Territori i Medi Ambient (Urbanisme, Medi Ambient, Via Pública i Platges, Projectes i Obra Pública).
b. Promoció econòmica (Turisme, Comerç i Consum).
c. Educació i cultura.
d. Àrea de serveis a les persones (Esports, Joventut, Cooperació Solidaritat i Europa, Serveis A Les Persones, Sanitat).
e. Seguretat i prevenció ciutadana.
El Portaveu de cada Comissió sectorial podrà invitar a tècnics, regidors responsables dels temes a tractar, o qualsevulla altra persona que consideri adient per informar sobre un o més temes inclosos en el seu ordre del dia.
4. Les opinions, treballs, propostes o estudis elaborats pel Consell que facin referència directa a punts sobre els que s’hagi de pronunciar els Òrgans de Govern de l’Ajuntament, seran inclosos en l’expedient corresponent. En el cas d’haver-hi divisió d’opinions, aquestes quedaran reflectides en l’acta, i la Presidència explicarà, quan calgui, les diferents posicions, i manifestarà el suport que hagi obtingut cadascuna d’elles.
5. El President del Consell, pel bon funcionament de les seves sessions, podrà convidar a Regidors, tècnics, o qualsevulla altra persona que consideri adient per informar sobre un o més temes inclosos en l’ordre del dia.
Sessions
a) Les sessions del Consell seran ordinàries i extraordinàries. En la primera reunió del Consell s’elaborarà un calendari de sessions ordinàries, amb una periodicitat semestral.
b) Un cop conclosa la reunió ordinària, i abans del seu tancament, previ acord adoptat per la majoria absoluta dels membres del Consell, per cada un d’ells, es podran incloure, per la via d’urgència, nous punts a l’ordre del dia.
Sessions extraordinàries
a) Les sessions extraordinàries del Consell seran convocades per la Presidència, a iniciativa pròpia, o a petició d’un terç dels membres del Consell.
b) L’ordre del dia de les sessions extraordinàries serà el que assenyalin la convocatòria.
c) Les sessions extraordinàries que revesteixin caràcter d’urgència seran convocades almenys amb 2 dies hàbils d’antelació.
d) En les sessions extraordinàries no es podran incloure nous punts en l’ordre del dia.
Règim de sessions
Totes les sessions estaran presidides pel President assistit del Secretari, persona en qui delegui.
El Consell municipal estarà composat per:
- President: El Batlle o Regidor en qui delegui.
- Vice-president: El Regidor Territorial
- Secretari: El TAG adscrit al Consell.
Vocals:
- Quatre Regidors del Govern municipal, nomenats per l’Ajuntament
- Dos Regidors de l’oposició, nomenats per l’Ajuntament.
- Un representant de les següents associacions i entitats:
Polítiques:
- Un representat de l’Associació de Veïns del Poble.
- Un representant de l’Associació de Veïns de la Platja.
- Un representant de les Casetes de Garraf.
- Un representant de les associacions socials, culturals, polítiques,mediambientals amb implantació territorial a Garraf.
Socials:
- Un representat del Club Esportiu Garraf (Tennis).
- Un representant del Club Nàutic Garraf.
- Un representant de les altres entitats esportives amb implantació territorial al Garraf.
Territorials:
- Un representant de COMSA
- Un representant de Garraf Park.
- Un representant de PROMSA
- Un representant d’ASLAND
Un representant d’altres activitats econòmiques amb implantació territorial al Garraf.
Personal:
- Dos representants dels ciutadans o ciutadanes que pel seu curriculum vitae o pel seu perfil personal acrediti un especial interès pel Garraf.
I aquells altres que, amb els mateixos objectius que el Consell Municipal, es vagin creant en el decurs del temps.
Compartir